Så säkrar du portföljen mot börsras

Artikelbild

Foto: AP/Colourbox

Risken finns att historien upprepar sig och det blir en stökig avslutning på börsåret. Då kan det vara läge att säkra portföljen, med exempelvis säljoptioner eller instrument kopplade till skräckindex. Di visar hur du gör.

Oktober blev en riktigt bra börsmånad för de 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen med en uppgång på 5,2 procent. November började bra och OMXS30 satte nytt rekord på 1.780 första veckan. Fortsättningen blev trist och index slutade på 1.730, facit för månaden blev minus 0,2 procent.


Historiskt har börsen varit stark i december, men senaste två åren har index fallit. I fjol med hela 7 procent. Stockholmsbörsen var dock inte ensam. I USA föll breda S&P 500 9 procent. När det är stökigt på aktiemarknaderna ökar volatiliteten, ett mått prisrörelser.

För just S&P 500 finns ett välkänt volatilitetsindex, VIX, en förkortning av Chicago Board of Options Exchange Volatility Index. Detta så kallade ”skräckindex” skapas genom att använda den implicita volatiliteten för ett antal köp- och säljoptioner. Implicit volatilitet visar marknadens uppfattning om den framtida volatiliteten närmaste månaden, och beräknas från aktuella optionspriser. Ju större rörelser i aktiekurserna desto högre volatilitet.

För VIX är sambandet att ett lågt värde indikerar stabilare marknad. På nivåer över 30 brukar det vara ganska stökigt och förra året toppade VIX på 36 på julafton. Lägsta nivåer i år har varit runt 12, vilket inträffade i april, juli och förra veckan.

För den aktiva handlaren som tror att historien upprepar sig, eller bara vill koppla av från börsskärmen över jul och nyår, finns det möjligheter att försäkra portföljen eller ta en position som stiger i värde om börsen faller. En variant är att köpa säljoptioner på index. Standardiserade optioner på OMXS30 finns med lösenpriser i jämna tiotal. Ett kontrakt säljoptioner med lösenpris 1.710 och slutdag 17 januari kostar runt 3.200 kronor. Kontraktet motsvarar ett underliggande värde på 171.000 kronor. Om index faller 5 procent och stänger på 1.631 i januari är optionen värd 7.900 kronor och vinsten runt 4.700 kronor. Å andra sidan har portföljen – om den följer OMXS30 och ursprungligen var värd 171.000 kronor – fallit i värde med 8.550 kronor från dagens indexnivå på 1.717.

En annan variant är att köpa något instrument som är kopplat till VIX, som exempelvis Bull VIX X1 C. Det är ett certifikat utan fast slutdatum som är utgivet av tyska Commerzbank. När VIX var nere på 12 den 24 juli var priset för ett certifikat 34,7 kronor, när index toppade på 25 den 5 augusti var priset 48,1 kronor. Det ger bra utväxling för den som träffar rätt. Men det är instrument för den som är aktiv och handlar på kort sikt, risken finns att de blir värdelösa.

Artikelbild

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Av AGNETHA JÖNSSON
Publicerad: 04 december 2019, 19:00