Strategerna: 22 vinnaraktier för nya decenniet – ”obegränsade möjligheter”

Erik Selins fastighetsbolag Balder har gett 3.140 procent i totalavkastning under decenniet som nyss avslutades.
Di bad tre strateger att peka ut vilka som blir nya decenniets kursraketer. Totalt listar de 22 aktier, från First North-bolag till börsens tungviktare, som kan bli riktiga succéinvesteringar.
Ett av dem påminner mycket om just Balder.
”Man har en stark entreprenör med långsiktigt fokus i grunden. Börsvärdet ligger på två miljarder, vilket var Balders börsvärde för tio år sedan, i dag är Balder värt 70 miljarder” säger Maria Landeborn på Danske Bank.
Artikelbild

Strategerna Martin Guri (Kepler Cheuvreux), Maria Landeborn (Danske Bank), Lars Söderfjell (Ålandsbanken)

På börsfronten finns det fem bolag på nuvarande storbolagslista som ökat över 1.000 procent de senaste tio åren. På första plats hamnar medicinteknikbolaget Vitrolife som gett en totalavkastning på hela 4.326 procent under 2010-2019, enligt Di:s sammanställning från mitten av december.

På andraplats hamnar Sagax, vars A-aktie, klättrat 3.290 procent och på bromsplats fastighetsbolaget Balder med ett lyft på 3.140 procent. Vidare följer polymertillverkaren Hexpol, upp 1.330 procent, plastkomponenttillverkaren Nolato, upp 1.317 procent och kylgrossisten Beijer Ref, som gett en totalavkastning på 1.064 procent.

Artikelbild

Erik Selin är vd och huvudägare i fastighetsbolaget Balder, som gett en totalavkastning på över 3.000 procent under 2010-talet.

Att titta in i kristallkulan och sia vilka bolag som kommer ha en liknande resa framför sig är oerhört svårt, menar strategerna Di pratat med.

”Tittar man på många av de här bolagen på topplistan så var de ju långt ner i undervegetation för tio år sedan, Balder fanns ju knappt”, säger Lars Söderfjell aktiechef på Ålandsbanken.

Martin Guri, chefsstrateg på Kepler Cheuvreux, håller med.

Artikelbild

Martin Guri. Foto: Josefine Stenersen

Att titta in i kristallkulan och sia vilka bolag som kommer ha en liknande resa framför sig är oerhört svårt, menar strategerna Di pratat med.

”De riktigt små är svåra att förutse, det är en av 15 som lyckas. Men har de fått en bra kursutveckling de senare tre åren så har de ändå någonting där som gör att de har förutsättningar att växa.”

Martin Guri nämner First North-listade ljudboksbolaget Storytel, som han bedömer ha goda chanser att blir vinnare i ett tioårsperspektiv.

”Alla vet vad det är och alla vet vad det handlar om. De växer enormt mycket på konceptet de utvecklat i Sverige. De har en fördel genom att vara så kallade 'first move advantage', de har plattform, teknik och tillräckligt med kunskap för att först kunna nå en marknad och kan köpa rättigheter hos länder som är mindre tekniskt mogna.”

I år har Storytel klättrat närmare 40 procent, men sedan börsintroduktionen 2015 har bolaget lyft över 450 procent.

”Storytel har obegränsade möjligheter, så fortsätter de att växa i samma takt är det väl en ganska bra investering på tio år”, säger Martin Guri.

Ett något större bolag är speloperatören Kindred som haft ett turbulent år med regleringar som slagit hårt på kursen. Men när marknader som USA fått ordning på den digitala spelmarknaden är Kindred ett bolag som ligger långt framme i utvecklingen – ett potentiellt guldläge, tror Martin Guri.

”I många amerikanska stater är det fortfarande förbjudet med internet-sports-betting och online-casinon, där är det bara fysiska som gäller. Nu har man mycket motvind med reglering i Sverige och i Europa, men det går över.

Även bettingbolaget Kambi som tillhandahåller tekniska lösningar, och som exponerats mot USA, tror Martin Guri kan vara en vinnare på sikt.

”Det är de som kommer förse guldgrävarna med spadar, de som har systemen bakom.”

Vill man minska lite på risken finns det några större bolag att plocka i en tioårsportfölj, menar Martin Guri. En av dem är byggbolaget JM.

”JM äger mycket mark och det finns ett strukturellt underskott på bostäder. De har alla kor på sin hand, vilket kan innebära en viss tröghet, men eftersom det är så Sverigekoncentrerat, finns det en större trygghet jämfört med till exempel Skanska som är alldeles för utspritt och har för dåliga marginaler, där ser det mycket bättre ut för JM.”

Martin Guri menar att de kreditrestriktioner som införts på bostadsmarknaden har bromsat upp byggandet, men snart kommer nya bud sätta fart på bostadsbyggandet igen, tror han.

”Det är bara dumheter som politikerna håller på med. Bostadsbyggandet går ner, vilket kommer leda till politikerpanik och då tar man bort amorteringskraven eller modifierar dem, och en ny våg av byggande kommer. Då har JM har all kort på sin hand.”

Även oljebolaget Lundin Petroleum kommer gå fortsatt bra, tror Kepler Cheuvreuxs chefsstrateg. Om bolaget finns kvar i sin nuvarande form om tio år återstår dock att se – uppköpschansen inom en snar framtid är nämligen stor.

”Antingen blir det ett gigantiskt oljebolag eller så bli det uppköpt, vilket ligger i korten.”

Danske Banks senior strateg Maria Landeborn tar fäste på hållbarhetstrenden och listar tre bolag som hon tror kommer rida på den vågen de kommande tio åren.

Artikelbild

Maria Landeborn i Di:s poddstudio.Foto: @JOEY ABRAIT, Joey Abrait

Det första är fordonsunderleverantören Concentric, som ligger på Stockholmsbörsens midcap-lista.

Den största försäljningstillväxten bland nya fordon står elbilen för i dag. Elektrifieringen är något som kommer gynna Concentric vars verksamhet handlar om att kyla ner stora batterier, tror Maria Landeborn.

”Man levererar redan i dag vattenpumpar till batteritillverkare för energilagring, och det här är en marknad som bara kommer att växa. Det finns en rapport från Renewable Energy World som säger att om 20 år så väntas marknaden för energilagningslösningar vara 120 gånger större, och Concentric ligger bra till för att vara med på den resan.”

Det andra bolaget som lyfts fram är fastighetsbolaget och börsens nykomling K2A. Till skillnad från många andra fastighetsbolag väver K2A in hela hållbarhetskedjan i verksamheten.

”De både bygger och förvaltar Svanenmärkta hyresfastigheter och studentbostäder. Man bygger i trä i egen fabrik och och jobbar mycket med hållbarhet genom att ha solceller på taket, batterilagring av energi i källaren, bilpooler med mera, så man har ett väldigt starkt hållbarhets- och cirkulärt tänk.”

Maria Landeborn drar paralleller mellan K2A och kursrusaren Balder.

”Bolaget är lite likt Balder och Sagax, man har en stark entreprenör med långsiktigt fokus i grunden. Börsvärdet ligger på 2 miljarder, vilket var Balders ungefärliga börsvärde för tio år sedan, och i dag är Balder värt över 70 miljarder.”

Ett sista bolag Maria Landeborn lägger i sin tioårsportfölj är bussoperatören Nobina - ett lite tråkigt men desto säkrare kort, menar hon. Även Nobina kommer rida på hållbarhetsvågen, tror Maria Landeborn.

”De håller på med självkörande bussar och har redan några i trafik i Kista utanför Stockholm. De kör på förnybara drivmedel och jobbar på att fler ska välja bussen istället för bilen. De har en hög direktavkastningen och växer strukturellt, snabbare än ekonomin och gynnas av stora trender som urbanisering och kollektivt åkande.”

Ålandsbankens aktiechef Lars Söderfjell håller med om att det är de stora trenderna man ska ta fasta på när det gäller att pricka in framtidens vinnare. Innovativa bolag inom hälsosektorn tror han har störst potential.

Artikelbild

Lars Söderfjell. Foto: Di

”Man hamnar lätt i health-care-industrin med en åldrande befolkning och hela den problematiken och lyckas man inom hälsa, som i Vitrolifes fall, så finns det en enorm potential.”

Lars Söderfjell nämner specialistläkemedelsbolaget Sobi. Trots att bolaget haft ett litet motigt år, med kursfall på nästan 20 procent, ser han Sobi som en vinnarkandidat i det långa loppet.

”De sliter med sin omställning från vara väldigt beroende av sitt hemofili-preparat till att bredda sin produktbas. Men de här tycker jag gör bra saker, de arbetar med specialistläkemede och verkar vara väldigt kunniga på det här området. De har i grunden en bra lönsamhet och bra kassaflöden, en affärsmodell jag tror på.”

Även strålterapibolaget Elekta har möjligheter att nå sitt genombrott inom de kommande tio åren, tror Lars Söderfjell.

Vill man ha en tryggare hamn med en tioårshorisont i sikte tror Ålandbankens aktiechef att börsens storspelare som Atlas Copco, Hexagon och Alfa Laval kan vara värda en investering, trots redan stora börsuppgångar. I Atlas Copcos fall har aktien gått upp omkring 80 procent.

”Om man hade sagt för ett år sedan att Atlas skulle växa 80 procent med utdelningar på det skulle ingen tro på det. Många tror att det inte finns en sådan potential i ett large cap-bolag. Men de har en affärsmodell som jag tror fungerar och de har visat sig vara väldigt duktiga på att växa inom angränsande områden med god lönsamhet och ligger bra exponerade mot det ökade hållbarhetsfokuset med världens mest energieffektiva kompressorer.”

Lars Söderfjell nämner även Investor som ett bolag han ”bottnar nästan alla portföljer med.”

”De har en värdeskapande modell, som visat sig fungera väldigt bra inte bara under tio år, utan under 20 och 30 år också. Investor har väl slagit Stockholmsbörsen med fyra procent per år, det är gott nog för mig.”

Strategernas favoriter